Si estàs embarassada, hauràs sentit a dir que és recomanable fer exercici, tant pel teu propi benefici com pel nadó. I per a que vegis que no només és el que es diu com a típic tòpic, avui et volem fer esment de les recomanacions que fan els obstetres i ginecòlegs del col·legi americà (The American College of Obstetricians and Gynecologists).

Es tracta d’un dels col·legis amb la seva guia de recomanacions sobre exercici físic en l’embaràs i el post part més actualitzada (Desembre 2015). Veiem què diu:

1. “Fer exercici cardiovascular i de força”.

Pensaves que amb caminar era suficient? Com veiem en aquesta guia, és important incloure el treball de força.

2. “El repòs està indicat en molt pocs casos”.

Tret de situacions concretes que t’indicarà el teu metge o ginecòleg/a, és més perillós el sedentarisme que l’exercici. Estem fetes per moure’ns, inclús quan estem embarassades!

3. “Mínim de 20’-30’ al dia d’exercici”.

Si t’ho proposes, segur que trobes aquesta estona per fer una mica d’exercici, cada dia. ?

4. “Una avaluació completa és necessària abans de prescriure exercici físic”.

Cadascuna de nosaltres som diferents, per tant, abans de posar-te a fer qualsevol tipus d’exercici, és molt important fer una valoració inicial per veure com estàs. Així, podrem recomanar-te els exercicis més adequats segons les teves necessitats i objectius.

5. “Les dones que entrenen regularment de forma intensa i que són molt actives, poden continuar fent el mateix exercici durant l’embaràs”.

Sembla que quan et quedes embarassada hagis de baixar el ritme, però, tal i com recomana l’ACOG, pots seguir amb la mateixa activitat que feies fins ara!

6. “Les preocupacions de que l’exercici pot causar avortaments no estan basades en evidència científica”. 

Així doncs, fora pors i mou-te!

7. “Els exercicis haurien de ser personalitzats a cada dona embarassada o post part”.

És a dir, 100% adaptats a tu. Cal tenir en compte aspectes com el moment del teu embaràs i el teu dia a dia, per definir el tipus d’activitat física més adient.

8. “El 60% de les dones pateixen lumbàlgia. Es recomana enfortir abdominals, esquena i l’exercici a l’aigua”.

Com veus, els exercicis abdominals sí que estan indicats, tant sols cal que tinguis clar, quins sí i quins no. Pots trobar algunes recomanacions a l’article Exercici per a embarassades: beneficis i consells que has de saber. ?

9. “Utilitzar l’escala de Borg, no pulsacions”.

A vegades es recomana no passar les 120-130 pulsacions. Però guiar-nos amb aquests paràmetres no és fiable, perquè cada dona té les seves pulsacions de base i pujarà més o menys, segons el seu estat de forma. Per això, es recomana fer servir l’escala de Borg. Això vol dir que pots entrenar per sensacions. I en una escala del 0 al 10 d’esforç, pots arribar fins a una sensació d’esforç del 7-8.

10. “L’exercici no afecta a la lactància”.

Així doncs, quan neixi la teva criatura, has de saber que continuar fent exercici us seguirà aportant beneficis a tots dos, sense dificultar la lactància materna.

Què et sembla? Et queda algun dubte sobre si és bo fer exercici durant l’embaràs? Et quedes amb alguna qüestió per resoldre? Qualsevol cosa, ja saps on trobar-nos. Tot l’equip de BHealthy estarem encantats d’acompanyar-te en aquest moment tant especial de les vostres vides.

Una abraçada i fins aviat!

Leave a Comment