Com cuidar la cicatriu de la cesària

Fa uns dies publicàvem aquesta entrevista per resoldre dubtes sobre la cicatriu de la cesària. Aquí pots llegir la segona part, on respondrem preguntes com: Com recuperar la cicatriu? Què passa si tinc adherències? És normal sentir dolor en algunes situacions quotidianes?

T’ho expliquem de la mà de la Núria Caballé, la nostra fisio especialitzada en sòl pelvià de confiança a Sant Cugat, i directora del Centre Núria Caballé.

EL MASSATGE DE LA CICATRIU

1 .Quan i com començo a tocar la cicatriu? 

Idealment, quan et treuen els punts i ja no hi ha crosta, la pots començar a apretar. Recomanem fer-ho després de la dutxa, quan la zona està neta i nosaltres relaxades. 

Una altra cosa molt important abans de començar a fer el massatge és mirar la cicatriu per a prendre consciència de la zona i acceptar-la, tal com és. Nosaltres recomanem fer una foto a l’inici, per poder veure l’evolució. 

2. Com em faig el massatge?

En sec, amb una mica d’oli de rosa de mosqueta (pura) si notes molta tibantor de la pell. Quan la cicatriu és molt recent, el massatge consistirà només a posar l’oli, a poc a poc. A mesura que va passant el temps, anem afegint passos en el massatge. 

  • Primer pas: posem una mà fixa en un extrem de la cicatriu i amb l’altra comencem a fer moviments transversals, resseguint un centímetre per sobre la cicatriu. Després, fem el mateix un centímetre per sota i, finalment, per damunt la cicatriu. 
  • Segon pas: una vegada hem acabat amb els moviments transversals, comencem amb els longitudinals (de dalt a baix), també en ambdós sentits i amb el dit índex. El grau de pressió del massatge consisteix a comprimir una mica el teixit i després arrossegar. No és només una carícia. 
  • Tercer pas: quan ja tolerem bé la mobilització transversal i longitudinal, podem afegir la diagonal o zig-zag. D’aquesta manera, mobilitzem el teixit en totes direccions i evitem les restriccions. 
  • Quart pas: col·loquem els polzes un davant de l’altre de manera que quedi la cicatriu al mig. Seguidament desplacem oposadament els polzes de manera que no quedin enfrontats. Comencem a estrènyer els dits cap endavant fins a aconseguir que el teixit formi un S amb cada moviment. 
  • Cinquè pas: aquest massatge s’anomena pinça rodada. Hem d’intentar pessigar i separar la pell. Al principi hem de fer pessics més intermitents i, més endavant, hem de resseguir tota la cicatriu (per dalt, per baix i per damunt la mateixa cicatriu)
Oli reparador per a la cicatriu

3. Durant quant de temps haig de fer el massatge?

És important fer els massatges a la cicatriu durant mínim entre 6 i 9 mesos. Moltes vegades comencem a treballar amb constància durant els primers 2 i 3 mesos de vida de la cicatriu i després ens n’oblidem. És important seguir, ja que els queloides poden aparèixer a partir del quart mes. 

4. Pot fer mal el massatge?

No és normal sentir dolor, però sí que podem sentir una mica de molèstia. Si ens fa mal, hem de començar per la reconciliació de la cicatriu. Com hem dit abans, els primers dies només la miraré, després la començaré a tocar una mica a la dutxa i, a poc a poc, aniré avançant en els passos. 

Si notem hipersensibilitat en la cicatriu, hem de treballar-la amb diferents textures ( un raspall de dents, una cullereta freda, una tovallola, una pilota de tenis…). 

ADHERÈNCIES A LA CICATRIU

5. Què hem de fer quan hi ha adherències a la cicatriu? Desapareixen amb el temps?

És cert que hi ha una part de predisposició genètica i familiar en el procés de cicatrització, per això, hi ha gent que cicatritza més ràpidament i gent que ho fa més lentament. 

La clau per evitar les adherències és la mobilització i el massatge precoç de la cicatriu. El teixit cicatricial és mal·leable durant el primer any de vida, de manera que, si comencem a tractar-lo en el postpart recent, els resultats seran millors i podrem acabar sense adherències, ni superficials ni profundes. 

Una altra de les complicacions de la cesària són els queloides, una cicatriu més gruixuda. Per evitar el queloide i les adherències, nosaltres recomanem fer servir els adhesius de silicona a la zona. 

A més, també protegeixen de la llum solar a l’estiu. Recordem que, durant el primer any de qualsevol cicatriu, no hauria de tocar la llum solar directa. 

I no, les adherències no desapareixen amb el temps si no es tracten. 

Adhesius de silicona

6. Què puc fer si han passat 3 o 5 anys de la cicatriu de la cesària i encara tinc adherències?

Hi ha dones que han tingut una cesària fa molts anys i que encara presenten una incontinència d’esforç (se’ls hi escapa el pipí, per exemple). Al tenir la cicatriu activa, fa que no hi hagi lliscament entre plans i, per tant, que no funcioni bé la faixa abdominal.

Aquesta sensació de tibantor s’envia al cervell i, de manera irracional, per molt que es treballi la faixa abdominal, el nostre cos rep aquesta informació i ens dificulta molt la tonificació.

Per aquest motiu, encara que hagin passat anys, és molt important treballar la cicatriu. A part del massatge que s’ha de fer a casa, podem també fer teràpia manual, diatèrmia a nivell superficial i profund, succió sobre la cicatriu, punció seca o teràpia neural.

El resum seria: mai és tard per tractar una cicatriu!

7. Si he tingut diverses cesàries, hi ha la possibilitat de tenir més adherències?

Depèn. En principi, com més intervencions quirúrgiques, més probabilitats de tenir més adherències. De totes maneres, si han quedat moltes adherències de la primera cesària, els ginecòlegs es dediquen a retirar les més profundes. Hi ha dones que queden millor després de la segona cesària. 

EXERCICI FÍSIC I DOLOR A LA CICATRIU

8. És normal sentir dolor a la cicatriu, mentre faig exercici?

La cicatriu no hauria de fer mal mentre es fa exercici. És important saber quins exercicis pots practicar i quins estan contraindicats.

Si et fa mal la cicatriu quan fas exercici, és probable que sigui perquè està augmentant la pressió intraabdominal i estàs tensant la zona i, inclús, la diàstasi. 

T’ha quedat algun dubte? Escriu-nos i et respondrem al més aviat possible. 

Aquí pots llegir més sobre com recuperar la cicatriu de la cesària. Si t’ha agradat l’entrevista, t’animem que la comparteixis amb altres mares. 😊

Leave a Comment