Com recuperar la cicatriu de la cesària

Has donat a llum per cesària? Si és així, segur que aquesta entrevista t’ajuda a descobrir coses que no sabies sobre la cicatriu.

La Núria Caballé, la nostra fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià de confiança a Sant Cugat, i directora del Centre Núria Caballé, dona resposta a alguns dubtes de mares que han tingut aquest tipus de part. Totes les preguntes ens han arribat a través d’Instagram. 

Segueix llegint! 😉

1. Acabo de ser mare i el meu nadó ha nascut per cesària. ¿Quines coses haig de tenir en compte?

En primer lloc, una vegada sortim de l’hospital, s’ha de fer un seguiment de la cicatriu, amb la llevadora o el ginecòleg/a. L’objectiu és veure que cicatritza bé, que no hi ha cap punt que salta, que no s’infecta…Perquè si hi ha algun problema de cicatrització en la fase inicial, ens generarà més adherències. 

Les adherències són punts de fibrosi que es generen a les diferents capes que es tallen, quan es practica una cesària. En total, són set capes les que es seccionen.

Si salta algun punt, o s’infecta la cicatriu superficial, es generarà una cicatrització per segona intenció: un tipus de cicatrització que fa que, ja de per si, hi hagi més fibrosi i que el desplaçament que hi ha d’haver entre les diferents capes no es produeixi.

Una vegada cicatritzada, ja no hi ha punts i la crosta ha caigut, hem de començar a cuidar la cicatriu. Primer de tot, recomanem fer una visita de valoració amb un/a fisioterapeuta de sòl pelvià. 

LA PRIMERA VISITA AMB EL/LA FISIOTERAPEUTA DE SÒL PELVIÀ

2. ¿Quan hauria de fer aquesta visita amb el/la fisioterapeuta de sòl pelvià?

Molta gent comenta que passada la quarantena. És cert que la valoració de sòl pelvià després d’un part vaginal s’acostuma a fer uns dos mesos després de donar a llum i que, en la cesària, se sol esperar una mica més. 

Però la valoració per començar a tractar la cicatriu hauria de ser a les 3 – 4 setmanes que s’hagi tancat i quan hagi caigut la crosta. Així evitem aquests punts de fibrosi (adherències) que poden començar a formar-se.

3. De vegades el metge ens diu que la cicatriu està perfecta, i quan la mirem està tancada, sí, però com està sent la qualitat de cicatrització? Aquí és on entreu els/les fisioterapeutes de sòl pelvià, idealment en aquest moment que suggereixes. 

Aquest és el paper del/la fisio, exacte, veure com estan els teixits interns, no només la cicatriu superficial! És important recordar que la cicatriu superficial és horitzontal, mentre que la interna és vertical. De vegades, només ens fem el massatge a la cicatriu externa, però també hem de fer-lo a tota la zona on hi ha hagut l’agressió quirúrgica.

4. En què consisteix aquesta primera valoració?

Valorem les següents zones que poden haver quedat afectades:

  • El diafragma (el principal múscul de la respiració): si està tens i bloquejat, fa que augmenti la pressió de l’abdomen i posa en tensió la cicatriu. A més, pot augmentar la diàstasi ( la separació dels rectes). En aquesta sessió ensenyem a la mare a alliberar el diafragma, amb respiracions costals. 
  • La faixa abdominal: la separació dels rectes, és a dir, la diàstasi abdominal.
  • El to de la musculatura profunda: ens fixarem en el transvers, el múscul que queda més afectat després d’una cesària. 
  • El sòl pelvià: moltes mares pensen que el seu sòl pelvià està perfecte perquè no han tingut un part vaginal. Tot i això, moltes vegades, després de donar a llum per cesària, com que el cos interpreta que allò ha estat una agressió quirúrgica i, una de les capes que es tallen és el múscul uterí, l’úter queda tens. Quan fem la valoració interna del sòl pelvià veiem que la musculatura vaginal, també està tensa. S’ha de relaxar tant el sòl pelvià, com la molèstia visceral per evitar molèsties durant la penetració. 

RELACIONS SEXUALS DOLOROSES

5. De fet, hi ha estudis científics que ho demostren: en la cesària hi ha gairebé més incidència en el sòl pelvià, que segons quin tipus de part vaginal.

Sí. Ens pensem que hem d’estar perfectes d’aquesta zona i no és així. A vegades sentim dolor en les relacions sexuals i ho normalitzem, no busquem ajuda. Això s’anomena disparèunia. Hem de saber que hi ha tractaments i solucions a aquest problema.

6. Per tant, no és normal tenir dolor durant les relacions sexuals després d’una cesària…

No. Mai és normal tenir-ne en les relacions sexuals, hagis tingut un part vaginal o per cesària. Inclús sense haver estat mare. Han de ser plaents, sempre. 

Quan hi ha dolor significa que hi ha adherències a les vísceres, o tensió al sòl pelvià…. això genera dolor en la penetració i no només això, sinó també quan s’omple la bufeta, durant el cicle menstrual, problemes lumbars, etc.

7. Tampoc és normal sentir dolor en la primera relació sexual, després de la cesària?

No. Jo recomano intentar que, en la primera relació, aconseguim arribar a l’orgasme sense penetració. Quan ja portem 2 – 3 relacions així, que estarem més relaxades i haurem reconnectat amb la zona, aleshores sí que podem provar la penetració.

Moltes vegades, si ho fem d’aquesta manera, evitem el dolor en la primera relació sexual. Si hi ha dolor, s’ha de consultar. Al nostre centre, ensenyem exercicis per alleugerir-lo, mobilitzem les vísceres, tractem la musculatura… Recorrem a diverses tècniques per erradicar aquest dolor. I, en la majoria dels casos, desapareix!

Pròximament publicarem la segona part de l’entrevista, per poder seguir donant resposta a altres preguntes sobre la cicatriu de la cesària.

Si tens alguna consulta, no dubtis en escriure’ns!

Leave a Comment