Mare d’en Bru, llevadora, docent, divulgadora científica, activista. En aquest ordre es defineix la Laia Casadevall. A més, és infermera i assessora en lactància materna. Ha acompanyat centenars de parts i dones en les etapes de l’embaràs i el postpart. Pertany a la junta directiva de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC), és co-autora de la Guia del Part a Casa de Catalunya (2018), i docent del curs de Formació Per a L’Atenció del Part a Casa organitzat per l’Associació Catalana de Llevadores, entre d’altres. La raó de la seva tasca és ben clara: que les dones puguin tenir accés a informació objectiva, veraç i científica per poder prendre decisions informades i ser així més lliures durant la seva maternitat.

 

1. Laia, per a tu, la manca d’informació pot posar en risc una embarassada i/o mare?

 

La informació és poder. Poder tenir accés a informació veraç, objectiva i científica ens donarà la possibilitat de prendre decisions informades i d’acord a les nostres pròpies circumstàncies personals. Per tant, sí, és important poder tenir accés a informació per poder viure una maternitat més apoderada, segura i lliure.

 

2. Quines poden ser les seqüeles d’un part on la mare no ha pogut ser massa proactiva, per manca d’informació?

 

El fet de sortir del teu propi part sentint que no has tingut control ni poder sobre el procés, ens fa més vulnerables a patir ansietat o depressió postpart. També pot influenciar el vincle amb el nadó i la lactància materna.

 

3. Com d’important és que una embarassada o una dona que es troba en el postpart, estiguin envoltades de bons professionals? Per exemple, per preparar-se per al part, per tenir una lactància materna exitosa, etc.

 

L’acompanyament durant l’embaràs, el part i el postpart per part de llevadores és clau per obtenir els millors resultats materns i neonatals. Especialment sabem que la continuïtat de cures, és a dir, que sigui una mateixa professional qui ens acompanya durant tot el procés, juga un paper molt important en la satisfacció materna. Per tant, l’evidència científica ens diu que, si volem un embaràs, part i postpart segur i satisfactori, la millor professional per acompanyar-nos és la llevadora. Les llevadores som les especialistes en salut sexual i reproductiva de les dones. Vetllem per la seva salut i els seus drets. El fet de poder estar acompanyades per llevadores durant aquest procés redueix dràsticament el risc d’intervencions innecessàries i de complicacions obstètriques, millora els percentatges de lactància materna i la satisfacció de les usuàries.

 

4. Creus que s’estan resolent les inquietuds de les dones, a través de les classes de preparació al part, els grups de lactància i les classes de post part? En quin moment és necessari buscar una atenció més personalitzada?

 

No, actualment el sistema no ofereix la informació que les dones reclamen i necessiten. Tenim un sistema que tendeix al paternalisme i sovint ens informa poc i malament sobre els nostres drets i opcions. És per això que cada vegada hi ha més dones que busquen fora del sistema informació completa, real i contrastada, per poder ser més lliures d’un procés que en realitat només ens pertany a nosaltres.

 

5. Quines són les situacions per les quals una mare es posa en contacte amb tu?

 

Dones que volen fer un curs de preparació a la maternitat amb informació objectiva, basada en evidència científica, que els doni eines per gestionar la seva maternitat i recuperar la confiança en els seus propis processos reproductius. Dones que volen ajuda per elaborar un bon pla de part. Dones que busquen segones opinions o un punt de vista diferent al que el sistema els ofereix. Dones que necessiten ajuda amb la lactància materna.

 

6. Creus que és fàcil, avui dia, tenir un part fisiològic respectat al nostre país? Com podem aconseguir-ho?

 

No, no és fàcil perquè el sistema no està preparat. No disposem de suficients llevadores per oferir una atenció digna i basada en evidència científica (el famós one to one care). Tenim protocols poc actualitzats i que tendeixen a un excés d’intervencionisme, que a la vegada no faciliten el part normal. Les dones no disposen d’opcions reals per escollir on volen donar a llum (per exemple, a alguns països europeus, ja pots escollir si vols parir a casa teva, a una casa de parts o a un hospital, tot des del sistema públic). Tampoc disposem de recursos, ni d’alternatives ni formació professional per el maneig no farmacològic del dolor en el part. Tot i així, sí, es pot aconseguir un part fisiològic i respectat amb informació, escollint bé el lloc, els professionals que ens acompanyaran, tenint un bon pla de part i, sobretot, sentint-nos fortes i apoderades de la nostra capacitat per donar a llum i amb molta confiança cap els nostres cossos i els nostres fills.

 

7. Donar a llum a casa sovint és vist, a la nostra societat, com una situació de risc tant per la mare com pel nadó. Tu que ets especialista en atendre parts a casa, què ens en pots dir d’això?

 

Sí, es una visió comú però no basada en informació real sinó amb mites i prejudicis. L’evidència científica ens diu que el part a casa en dones de baix risc és igual de segur que el part hospitalari, quan és atès per llevadores i hi ha un bon pla de trasllat establert.

 

8. Quines recomanacions donaries a una embarassada que vol donar a llum a casa?

 

Que gaudeixi!

 

9. Trobem a faltar criar en tribu. Per posar un exemple, les mares primerenques poden trobar-se molt soles, desbordades i amb por en arribar a casa per primera vegada, amb el nadó en braços. Com ho fem per sentir-nos menys soles i trobar suport, en aquesta societat tan individualista?

 

Buscar grups de suport, de criança i de lactància. En definitiva, és molt important fer tribu, ajuntar-te amb altres mares que estan passant per les mateixes circumstàncies vitals que tu. Poder compartir i sentir-te escoltada, compresa i recolzada per altres mares, pot ser molt sanador en una societat que ha perdut la criança familiar. Doncs abans, aquesta tribu eren les mateixes dones de la família amb qui vivíem. Avui dia vivim en petites famílies i hem de buscar aquest recolzament fora de casa.

 

10. Expliques que el teu embaràs i part van ser màgics, i que et van “apoderar” com a dona i reafirmar com a llevadora, la capacitat que tenim les dones de gestar i parir com “deesses”. Ens encantaria que ens expliquessis com va anar tot plegat, per acabar l’entrevista.

 

Ara fa tres anys que el meu fill Bru va néixer en un part màgic i revolucionari a casa. Vaig sentir que era un procés nostre del que només nosaltres vam ser-ne protagonistes. Vaig poder estar acompanyada de meravelloses professionals, les meves companyes d’equip, que estimo i admiro. Em van cuidar i respectar tal i com jo necessitava. Aportant només calma, serenitat i seguretat amb la seva presència. Sense envair el nostre espai, el nostre moment. Com hauria de ser sempre, vaja. La meva pròpia maternitat ha estat un punt detonant en la meva lluita professional. Viure aquesta experiència em va empènyer a explicar a les dones en veu alta que les coses poden ser diferents de com ens havien explicat. Treballo intensament perquè totes les dones puguin tenir accés a informació basada en evidència, i puguin recuperar la confiança en elles mateixes per recuperar el control dels seus propis processos reproductius. Treballo perquè puguin saber que hi ha altres formes de donar a llum. Que parir pot ser una experiència meravellosa, gloriosa i de poder. Que no hem de tenir por de nosaltres mateixes perquè som perfectes.

 

Pots saber més sobre la Laia Casadevall a www.laiacasadevall.com

 

Leave a Comment