Esferas pélvicas posparto

Si has estat mare recentment és possible que t’hagin recomanat l’ús d’esferes pelvianes, també conegudes com a “boles xines”, per a la recuperació del teu sòl pelvià. Aquesta part del teu cos, haurà quedat debilitada després dels nous mesos d’embaràs i del naixement del teu nadó, i les esferes pelvianes són una eina de fisioteràpia que facilita la seva recuperació.

Concretament, milloren el to del sòl pelvià (l’estat de les fibres de contracció involuntària). En aquest article t’expliquem, de la mà de la Núria Caballé, fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià, tot el que has de saber abans de fer-les servir. 

Segurament les havies associat més aviat al plaer sexual, però alerta: no són cap joguina sexual i no estan indicades per a totes les dones, malgrat hi hagi la tendència de comprar-les a la farmàcia o en un “tupper sex” sense cap tipus d’assessorament. Segueix llegint si vols saber com fer-ne un correcte ús! 😉

Què son les esferes pelvianes? Com sé si em convenen per afavorir la meva recuperació postpart?

Com dèiem, les esferes pelvianes son una eina terapèutica i qui t’ha d’assessorar sobre com utilitzar-les és la teva fisioterapeuta especialista en sòl pelvià.  Sovint es fan servir a la fase final de la recuperació postpart, i no és la primera eina de tractament que es pauta en casos d’incontinència.

Després d’una valoració i de mesurar la força i el to del teu sòl pelvià, la teva especialista decidirà si aquesta eina et pot ajudar per fer treball a casa, o si has d’esperar un temps abans d’utilitzar-la.  

Com fer servir les esferes pelvianes?

S’introdueixen a la vagina com un tampó i és imprescindible usar-les amb la pelvis en moviment (fent exercici o, simplement, caminant). Sinó, no produeixen cap efecte.

El temps d’utilització d’aquestes ha d’estar basat en una progressió lògica i sempre adaptada a l’estat del teu sòl pelvià.

Com et beneficien?

L’esfera petita que hi ha dins l’esfera gran va rebotant a les parets vaginals provocant una vibració. Mitjançant aquesta vibració, es generen petites contraccions reflexes de la musculatura del sòl pelvià.

D’aquesta manera, a més a més de millorar el to d’aquesta zona del cos, les esferes pelvianes milloren la lubricació vaginal, l’obertura vaginal lleu (quan entra aire a la vagina) i la sensibilitat durant les relacions sexuals.

Quan no has d’usar-les?

Hi ha casos en que l’ús de les esferes pelvianes està contraindicat. Per exemple:

  • Si no necessites augmentar el to del teu sòl pelvià. Aquest és el cas de les dones amb hipertonia d’aquesta zona (excés de to), contractures pelvianes, dolor pelvià o disparèunia. Et recordem que la disparèunia consisteix en sentir dolor durant o després de la penetració (ja sigui d’un penis, vibrador, dit o tampó). Apareix a la regió pelviana, vaginal o al baix ventre, i és una disfunció sexual femenina que s’associa com a quelcom comú després d’un part, cicatrius, cirurgies o en la menopausa. No obstant, es pot tractar i té solució.
  • Si hi ha molta obertura vaginal o molta debilitat del sòl pelvià, com passa sovint en el postpart recent.

T’ha semblat interessant aquest article? No dubtis a compartir-lo amb altres dones que han estat mares, si creus que les pot ajudar en la recuperació del seu sòl pelvià. 😉

Leave a Comment